5 põhjust, miks kanda päikeseprille ka talvel ja sügisel

1. KAITSE UV-KIIRGUSE EEST

Ultraviolettkiirguse ehk UV-kiirguse võib jagada kolme kategooriasse. Maa osoonikiht absorbeerib UVC-kiirguse ja see ei jõua meieni kahjulikul viisil. UVA- ja UVB-kiirgus aga võivad inimese tervisele mõju avaldada.

Ultraviolettkiirguse intensiivsust märgistatakse UV-indeksiga. Eestis on see sügisel ja talvel 0–2 ehk siis madal. See tähendab, et kui ilm on pilves, ei ole päikeseprille vaja kanda. Päikesepaistelistel päevadel on silmi siiski vaja kaitsta, seda eriti siis, kui on lund sadanud. Siis on valgus eriti ere ja võib silmi kahjustada. Päikeselisel päeval võib värske puhas lumi peegeldada kuni 80% UV-kiirgusest, seega tuleb kiirgustase lausa kahekordistada.

 

2. KAITSE TUULISE ILMAGA

Kui olete talvepäeval kaua väljas, on silmi soovitatav külma talvetuule eest kaitsta, muidu võib see põhjustada ärritust ja kuivust (eriti intensiivse päikese korral). Päikeseprillid kaitsevad mehhaaniliselt nii külma õhu kui ka tolmu eest.

 

3. KAITSE AUTOT JUHTIDES

Kui olete talvepäeval kaua väljas, on silmi soovitatav külma talvetuule eest kaitsta, muidu võib see põhjustada ärritust ja kuivust (eriti intensiivse päikese korral). Päikeseprillid kaitsevad mehhaaniliselt nii külma õhu kui ka tolmu eest.

Just nagu suvel, soovime ka aasta külmadel kuudel autorooli istudes maantee nähtavuse suhtes kindlad olla. Lisaks tekitavad talvel täiendavat pimestust lumi ja jää, seega soovitatakse autojuhtidel päikeseprille kanda aasta ringi, hoolimata sellest, et siis paistab päike harvemini.

 

4. 4. PEAVALUD JA VÄIKESED KORTSUD

Pupillid kontrollivad, kui palju valgust võrkkestale satub. Näiteks laienevad pupillid vähese valgustuse korral, et valguse hulka suurendada. Ereda valguse käes seevastu muutuvad need valgushulga vähendamiseks väiksemaks.

Kui päikesevalgus on väga tugev, ei suuda pupill piisavalt väikeseks muutuda ja seda kompenseeritakse silmade kissitamisega. Pikaajaliselt sellises seisundis viibides tekib kaks soovimatut mõju. Esiteks võib pikaajalise kissitamise tõttu tekkida peavalu. Teiseks soodustab see silmade ümbruses väikeste kortsude teket.

Tihti unustame sügisel ja talvel päikeseprillid koju ja päikeselise ilmaga põhjustame pikka aega oma silmadele ebavajalikku koormust.

 

5. STIIL

Nii klassikalised kui ka ekstsentrilised prilliraamid sobivad ideaalselt talvegarderoobiga, et sel ajal nii silmi kaitsta kui ka hea välja näha. Allpool on esitatud mõned ideed.

Sooja mantli või elegantse kasukaga sobivad eri variantides suured päikeseprillid: ristküliku-, ruudukujulised või ovaalsed prillid või ka ajatu klassika ehk kassisilma kujulised prillid.

 

 

Sportliku stiili ehk parkade, sulejopede, sallide ja mütside puhul on neid lihtne kokku sobitada nii klassikaliste kui ka ebatavaliste prilliraamidega. Sel hooajal on eriti moes sportlikud mudelid, mis kaitsevad silmi iga nurga alt ja näitavad ka kandja suurepärast stiilitaju.

Ekstsentrilisema stiili jaoks valige kummalise vormiga või värvilised päikeseprillid, mis on selle talve tipptrend. Need on šikid ja toovad esile teie isikupära. Valige ebatavalised vormid, värvilised raamid ja oversize-mudelid.

© Bergamo 2023. Kõik õigused kaitstud.
Website development: